اسپلیت تی از مستحکم ترین اتصالات در خطوط لوله به شمار می رود و از این رو معمولاً زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که قرار بر آن است که خط تحت فشار بالا قرار بگیرد. این اتصال برای انشعاب گیری روی خطوط لوله پرفشار مورد استفاده قرار می گیرد. البته در صورتی می توان نسبت به عملکرد اسپلیت تی روی خطوط لوله اطمینان حاصل کرد که کلیه مراحل طراحی و ساخت آن به خوبی و با دقت و حساسیت تمام انجام شده باشد.
اسپلیت تی تمامی محیط لوله را پوشش می دهد و می تواند همچون یک کمربند کل قطر لوله را تحت کنترل خود قرار دهد. از این رو می توان گفت این اتصال قوی ترین اتصال برای انشعاب گیری از خطوط لوله به شمار می رود. مشروط بر آن که کلیه مراحل ساخت و نصب آن به درستی انجام شود.
فرایند آماده سازی و تحویل اتصال سه شاخه اسپلیت تی شامل مراحل زیر می باشد:
- دریافت اطلاعات اولیه شامل اطلاعات فنی خط
- طراحی اتصال بر اساس اطلاعات دریافت شده
- تدوین دستورالعمل ها و تأییدیه های لازم در خصوص صحت فرایند طراحی از مراجع آزمایشگاهی معتبر
- اخذ تأییدیه طراحی از کارفرما و مشتری بر اساس توافقات انجام گرفته
- تهیه متریال بر اساس لیست مواد و ابزاری که تیم مهندسی در نتیجه طراحی ارائه داده است.
- ساخت اسپلیت تی بر اساس طراحی های اولیه و دستورالعمل ها و تست های تأیید شده
- نصب اسپلیت تی روی خط لوله و جوشکاری آن
- انجام تست فشار روی اتصال برای اطمینان از صحت عملکرد اتصال
چنان که پیداست مراحل فوق همچون حلقه های یک زنجیر از پی هم می آیند و صحت فرایند مشروط بر آن است که کلیه مراحل به خوبی و بدون بروز کوچک ترین ایراد انجام شود. هر مرحله پیش نیاز مرحله بعدی محسوب شده و بروز خرابی در آن می تواند مراحل بعدی را نیز تحت الشعاع قرار دهد.
چنان که پیداست پس از دریافت اطلاعات اولیه، پیش نیاز تمامی مراحل، فرایند طراحی اسپلیت تی می باشد. اگر این فاز به درستی انجام نشود تمامی مراحل موضوعیت خود را از دست داده و کار به کلی آسیب خواهد دید. بنابراین طراحی اتصال از مراحل اساسی در تحویل یک محصول باکیفیت به مشتری محسوب می شود و بهتر است در خصوص آن تمامی احتیاطات لازم رعایت شود. لوازم یک طراحی خوب اتصال را می توان به شرح زیر برشمرد:
- بهره گیری از مهندسان متبحر در زمینه طراحی اتصالات و قطعات خطوط لوله که دارای توان و دانش علمی، و نیز تجربه کافی برای انجام این کار باشند. بدون شک ایراد از جانب نیروی انسانی یکی از معضلاتی است که هر فرایندی را می تواند دچار آسیب و مخاطره کند. از این رو برای طراحی اسپلیت تی باید از بهترین و با دانش ترین تیم های طراحی استفاده شود تا میزان خطا از جانب نیروی انسانی به حداقل خود برسد.
- استانداردها و دستورالعمل های جامع بین المللی بهترین مرجع برای آنالیز اتصالات و ارزیابی میزان استحکام آن ها در فازهای ارزیابی و مطالعاتی است. استانداردهای مربوط به خطوط لوله، استانداردهای مربوط به جوشکاری خطوط لوله، اتصالات روی خطوط لوله، استانداردهای مربوط به انواع فلنج ها و مواردی از این دست مراجعی هستند که بر اساس آن ها ارزیابی های لازم مطالعاتی صورت گرفته و کار بر حسب شان انجام می شود. لازم به ذکر است برخی از کارفرمایان صاحب نام و معتبر، خود دارای استانداردهای منحصر به خود هستند که بر حسب تجارب و دانش فنی، در گذر زمان تدوین و تکمیل شده اند. بدیهی است که شرکت سازنده اسپلیت تی باید برای جلب رضایت مشتری استانداردهای داخلی مد نظر مشتری را نیز مورد توجه قرار داده و در کنار مراجع معتبر بین المللی به الزامات آن نیز پایبند باشد.
- نرم افزارهای پیشرفته طراحی اتصالات و قطعات صنعتی دیگر ابزار کار بدیهی برای طراحی اسپلیت تی به شمار می آید. در این خصوص نیز سلسله مراتب و رتبه بندی ای از نرم افزارها بر حسب گرافیک، قابلیت عملکردی، گرینه های طراحی پیشرفته و قابلیت های تحلیلی وجود دارد. برخی از نرم افزارها فقط قابلیت نقشه کشی دارند و هیچ گونه ارزیابی فنی اتصالات و خطوط لوله از طریق شان ممکن نیست. در این شرایط تیم طراحی خود باید دانش کافی برای ارزیابی را داشته و به پشتوانه دانش و استانداردهای تشریح شده ارزیابی را انجام دهد. سپس می توان خروجی ارزیابی را از طریق نرم افزارهای مذکور به نقشه درآورد. نرم افزارهایی نظیر سالید ورک و کتیا دارای چنین قابلیتی می باشند. این دست نرم افزارها با وجود قابلیت های بالایی طراحی، امتیازی در خصوص آنالیز داده ها در احتیار کاربر قرار نمی دهند.
اما نرم افزارهایی نظیر آواکوس علاوه بر قابلیت های طراحی، خود دارای سیستم های تجزیه و تحلیل و آنالیز فنی می باشند که کار طراح را در تحویل خروجی خود بسیار تسهیل می نمایند. البته باید اشاره شود که مجری فرایند طراحی نباید به خروجی این دست نرم افزارها اعتماد کامل داشه باشد بلکه باید با استفاده کردن و بهره گیری از قابلیت های فوق العاده این نرم افزارها، خود بر حسب دانش فنی خود کار آنالیز داده و نقشه کشی را انجام دهد.
چنان که می دانیم در زنجیره فرایندهای صنعتی خروجی هر فرایند ورودی فرایند بعدی خواهد بود و به همین دلیل در صورتی که طراحی اتصال دچار ایراد باشد طبیعتاً فرایندهای تهیه متریال، ساخت و سایر مراحل بعدی حتی در صورتی که به درستی پیش بروند به یک محصول خود و مد نظر مشتری منتهی نخواهند شد. از این رو برای انجام یک فرایند دقیق ساخت اسپلیت تی باید تمامی مراحل را به بهترین شکل و با دقت کامل به انجام رساند.
لازم به ذکر است نظارت بر ساخت نیز بخشی از فرایند مهندسی را شامل می شود و طراحان اسپلیت تی باید در نظر داشته باشند که پس از اتمام طراحی و حین ساحت باید کلیه مراحل ساخت بر اساس خروجی های مهندسی تحت نظارت و کنترل قرار گیرد تا ایرادی از این جانب متوجه مجموعه نشود.
یک پاسخ بنویسید